Abe van Ancum Fotografie
blogboekje

Is goedkoop wel zo goed?

De professionele interieur-fotograaf die kwaliteit, service en vakmanschap hoog in het vaandel heeft staan en al jaren opdrachten verzorgt voor de woningmarkt, heeft steeds vaker met oneerlijke concurrentie van goedkope fotografie-prijsvechters ( hierna de “prijsvechters” genoemd )  te maken.

Sinds de opkomst van de “prijsvechters” ( foto-bedrijven die werken tegen dumpprijzen ) in de woningmarkt, zijn de prijzen van de vakfotograaf flink onder druk komen te staan. Hoewel de kwaliteit van de fotografie van de “prijsvechters” vaak te wensen over laat, kiest de makelaar die zijn opstartkosten laag wil houden steeds vaker voor dit soort bedrijven maar is dit wel zo’n verstandige keuze?

Iedere verkoper weet dat een goede presentatie van het te verkopen product de prijs omhoog kan schroeven, hoewel nog steeds niet iedereen daarvan overtuigd is, geldt dit ook voor de verkoop van een woning!

Wat zijn nu behalve de prijs, de belangrijkste verschillen tussen de vakfotograaf en de “prijsvechter”.

Terwijl passie voor fotografie bij de vakfotograaf doorgaans de grootste drijfveer is, is zoveel mogelijk omzet draaien de belangrijkste motivatie bij de “prijsvechters”. Vaak uit zich het verschil in vakkennis, kwaliteit, inzicht, precisie en creativiteit, verder worden de foto’s doorgaans ontwikkeld in lage-lonen-landen en weet u nooit precies welke fotograaf er komt. Het is niet verwonderlijk, dat wanneer er onder een enorme tijdsdruk wordt gewerkt, er uiteindelijk minder sfeer en beleving in het eindresultaat terug te vinden zal zijn.

Onlangs kwam mij een rekening onder ogen van een “prijsvechter” uit Amsterdam-Zuidoost, voor € 235,- werden er tussen de 25 en 30 foto’s gemaakt, werd er een inmeting gedaan en werden er maar liefst vijf 360 graden foto’s geleverd. Uiteraard vroeg ik me af hoe het in vredesnaam mogelijk is tegen een dergelijk laag bedrag twee mensen te laten werken. Wanneer ik mijn rekenmachine er op loslaat begrijp ik er helemaal niks meer van.

Het tarief van een vakfotograaf bedraagt anno 2017 € 75,-/uur voor de fotografie oftewel € 100,-/uur inclusief nabewerking van de foto’s, wil je op een fatsoenlijke manier werken dan kost het maken van 25 -30 foto’s en vijf 360 graden foto’s de vakfotograaf gemiddeld 2 uur mits het huis helemaal opgeruimd en ge-styled  is. Wanneer een gecertificeerd woning-inmeter uw woning komt inmeten rekent hij gemiddeld € 120,- ( 1 uur opmeten en 45 minuten uitwerken ). Bij elkaar komt dit neer op een prijs van € 320,-

Het verschil tussen de vakfotograaf inclusief een vakbekwame inmeter en de “prijsvechter” inclusief een niet professionele inmeter bedraagt dus € 85,- Nu lijkt € 85,- natuurlijk een enorm bedrag maar wat is € 85,- op de verkoop van uw woning? Verdient uw woning niet de maximale aandacht? Wilt u niet de beste prijs voor uw woning krijgen? Natuurlijk wel!

Vraag uw makelaar om een vakman, vraag naar de naam van de fotograaf en bekijk zijn of haar website want u kent vast het spreekwoord wel “If you pay peanuts you get monkeys!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 reactie

Miss Letterpress schreef:

Wij zien hetzelfde in ons “aansluitende” vakgebied. We hanteren nog de originele kwaliteitsvormen van drukwerk, en dan is het vaak lastig opboksen tegen de goedekope internetaanbieders. Laten we er maar vanuit gaan dat uiteindelijk de kwaliteit zal winnen van de kwantiteit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.